БЕЗПЛАТЕН PCR ТЕСТ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

В блога ни ще намерите полезна информация за работата и живота в Англия

Във Великобритания вече имате възможност да си направите безплатен PCR тест. Ако имате някой от тези 3 симптома на коронавирус (COVID-19), дори и лек, използвайте безплатната услуга, за да ви направят тест за полимеразна верижна реакция (PCR) възможно най-скоро:

– висока температура;

– нова, непрекъсната кашлица;

– загубили сте обоняние или вкус или те са се променили.

Кога може да се възползвате от безплатен PCR тест?

Можете да поръчате комплект за PCR тест, който да бъде изпратен до дома ви, или да запазите час на място за тестване. Ако имате симптоми, вие и всички, с които живеете, трябва незабавно да се самоизолирате. Не излизайте от дома, докато не получите резултатите от теста си, освен за да отидете на мястото, където ще ви тестват. От безплатната услуга можете да се възползвате и в следните случаи, дори да нямате симптоми:

– контактували сте с някой, който е с положителен тест;

– личен лекар или друг здравен специалист ви е помолил да си направите тест;

– участвате в държавен пилотен проект;

– сте били помолени да вземете тест за потвърждение на положителен резултат;

– сте получили неясен резултат и са ви казали да направите втори тест;

– трябва да си направите тест заради някой, с когото живеете, който има симптоми;

– вие сте в National Tactical Response Group.

Кога да се изследвате?

Изследвайте се възможно най-скоро, ако имате симптоми. Запазете дата и час за тест в някой от специализираните сайтове. Те са активни 7 дни в седмицата. Можете да поръчате и комплект за домашен тест, ако нямате възможност да отидете на място. Тестът е добре да се направи през първите 8 дни от появата на симптоми. Между 1-ви и 7-ми ден можете да се тествате както в специализираните места, така и у дома. Ако поръчвате комплект за домашен тест на 7-мия ден, направете го до 15:00 ч. От 8-мия ден нататък вече можете да се тествате само на място, но не и с домашен тест.

Как да поръчате PCR тест у дома?

Можете да поръчате тест по телефона, ако имате проблеми или не можете да използвате онлайн услугата. За тази цел позвънете на тел. 119. Линиите са отворени от 7:00 до 23:00 часа. Моля, не се обаждайте по телефона, ако няма налични онлайн тестове. Ако тестовете са изчерпани онлайн, няма как да получите такива по телефона.

Ако нямате симптоми и не отговаряте на условията за безплатен PCR тест, можете да поръчате бързи тестове, които да бъдат изпратени до вашия дом. Ако не сте сигурни за различните видове тестове, можете да разберете кой тест за COVID-19 трябва да получите. Ако се налага да си правите изследвания, операция или друга процедура в болница, там ще уредят въпроса с теста.

Не можете да използвате безплатната услуга:

– ако сте имали положителен резултат от PCR тест през последните 90 дни, освен ако не развивате нови симптоми;

– ако нямате симптоми и ви си налага да си направите тест заради пътуване.

Тестът включва вземане на проба от вътрешната страна на носа и задната част на гърлото, като се използва дълъг памучен тампон. Можете сами да си вземете пробата (ако сте на 12 или повече години) или някой може да го направи вместо вас. На деца на възраст 11 или по-малко години проби правят родителите или настойниците.