Традиционния следобеден чай

В блога ни ще намерите полезна информация за работата и живота в Англия

Понятието afternoon tea или следобеден чай не означава само да пиеш чай следобед. Това е цялостно преживяване, което може да продължи няколко часа (наистина!). Традиционния следобеден чай включва: сандвичи, специални малки кифлички, наречени сконс, много различни десерти, а понякога и шампанско!

Въпреки че е отличителна туристическа атракция, интересен факт е, че традицията възниква скоро, а не е вековна практика, както повечето в английската култура. Пиенето на чай е традиция в далечния изток (Китай) хилядолетия преди новата ера, докато в британските територии възниква едва през 17 век, благодарение на Чарлз II и португалската му съпруга. Самата традиция за следобеден чай обаче се въвежда около 19 век.

Кралица Анна много огладняла един следобед, тъй като имало много дълго време между обяда и вечерята. Около 16:00 ч тя си поръчала чай, с малко хляб и масло и някакъв десерт, което продължила да прави всеки ден и тази „следобедна закуска“ се превърнала в нейн навик. След като започнала да кани и свои приятели на следобеден чай, това се превърнало в модерно социално събитие в аристократичните среди.

Менюто на следобедния чай включва няколко курса: малки и леки сандвичи, печивото сконс, което е нещо между курабийка и кифличка, и традиционно се сервира с конфитюр и английската сметана, наподобяваща масло. Накрая се завършва с малки десертчета (като петифури). И разбира се, през цялото време се пие много чай! Следобедният чай се е превърнал в туристически продукт и вече се предлагат много разновидности, като тематичен следобеден чай или такъв с шампанско и коктейли!