Beef Wellington – Историческото Английско Ястие

В блога ни ще намерите полезна информация за работата и живота в Англия

Най-любимото ястие на Гордън Рамзи не само за приготвяне, но и за похапване, е т.нар. Beef Wellington. С други думи, това представлява цяло парче крехко говеждо филе, обвито в плънка от ситно накълцани сотирани гъби и нежна хрупкава коричка от бутер тесто.

Историята на ястието започва със събитие, посветено на първия херцог на Уелингтън – Артур Уелсли, след победата му в битката при Ватерло. Неговите лични готвачи създали това ястие специално за него и тъй като се превърнал в авторитетна и известна политическа фигура, ястието било наречено на него.

Въпреки твърденията на англичаните и сладкодумната история за херцога на Уелингтън, ястията от месо, завито в бутер тесто, съществуват и в други географски ширини, което поражда съмнения за произхода на телешкия уелингтън. Ястието много наподобява на френското fillet de boeuf en croute, както и на някои предложения от гръцката кухня.

Както много други исторически ястия, които са добили популярност на интернационално ниво, телешкият уелингтън сигурно е претърпял неофициални метаморфози, повлияни от различни вкусове и култури по света. Въпреки това си остава класическо английско ястие, което е абсолютно наложително да опитате ако посещавате Острова.

Докато чакате да премине поредната Covid вълна и планирате посещението си в Лондон, можете да опитате оригиналната рецепта със съвети за всички тънкости при приготвяне от самия Гордън Рамзи на този линк: https://www.gordonramsay.com/gr/recipes/beef-wellington/