Емблематичните за Лондон черни таксита. Какво знаем за тях?

В блога ни ще намерите полезна информация за работата и живота в Англия

Стилът на класическото черно такси в Лондон е неповторим. Историята на емблематичната услуга, която се е превърнала и в туристическа атракция, започва още през 1639 г. Тогава е въведена услугата „такси“, изпълнявана от лакей с карети.

Първите автомобили навлизат в таксиметровия бранш през 1908 г, като в средата на 20-ти век вече добиват сегашния си вид – черен TX4 модел, произведен от The London Taxi Company по специален дизайн, наподобяващ старите карети от 17-ти век.

За да станат сертифицирани таксиметрови шофьори, всички желаещи да карат черното такси трябва да преминат тест за познание на над 320 маршрута, 25,000 улици и 20,000 известни туристически атракции в радиус от 6 мили около Чаринг Крос. Да бъдеш шофьор на черно такси е истински престиж и изисква труд и знания!

Освен това, шофьорите смятат за обидно да им се подвиква в случай, че желаете да се качите в тяхното такси. Ако им извикате на улицата, те ще ви подминат най-демонстративно. Най-добрият начин да привлечете вниманието на таксиметровия шофьор е като махнете с ръка (грациозно като английска кралска особа…).

Цените на черните таксита не са от най-ниските за Лондон, но си струва да се качите поне веднъж, ако посещавате британската столица. И внимание: таксиметровите шофьори по закон не са длъжни да ви върнат ресто, затова най-добре си пригответе дребни или платете с карта!