Millennium Dome – Деветата по големина постройка в света!

В блога ни ще намерите полезна информация за работата и живота в Англия

Деветата по големина в света постройка, известна като Millennium Dome или просто the Dome,  е построена в през 1999, като строежът на въпросната конструкция е оценен на £789 милиона. Тя е разположена на така наречения полуостров Гринуич на река Темза и заема 170 акра площ!

Диаметърът е 365м, височината в най-високата част – 52м, и има 12 поддържащи пилона. Тези числа са неслучайно селектирани, защото символизират съответно дните, седмиците и месеците в една година!

Интересен факт е, че Гринуичкия меридиан преминава през западния ъгъл на the Dome. Куполът е толкова голям, че може да побере в под тентата си великите египетски пирамиди!

Първото събитие от купола Милениум е изложбата the Millennium Experience, чиято цел е да отпразнува началото на третото хилядолетие. Изложбата започва на 1 януари 2000 и завършва на 31 декември същата година. За жалост, се оказва твърде политически настроена и не успява да привлече желания брой посетители, което води до обявяването на банкрут от страна на собствениците.

Сега the Millennium Dome предлага уникалната възможност да се изкачите до най-високата част на купола с помощта на инструктор и всички необходими пособия за това. Това невероятно преживяване е за тези, които обичат адреналина и красивите гледки от високо!

Куполът съществува и до днес и е ключова част от екстериора на залата O2 Arena, в която се провеждат най-забележителните спортни и музикални събития в Лондон.