London Underground | Метрото в Лондон

В блога ни ще намерите полезна информация за работата и живота в Англия

Най-бързият и евтин начин за придвижване в огромния Лондон е метрото, или както англичаните го наричат – тюб/ъндърграунд, благодарение на което лесно можете да прескочите трафика в централната част. Лондонското метро има 11 линии, които покриват девет зони и над 200 спирки.

Туристите по принцип не стигат по-далеч от втора зона, тъй като повечето забележителности и атракции са в централната част на мегаполиса. През делничните дни първите влакове на метрото тръгват около 5 сутринта и продължават до полунощ, като едва ли ще ви се случи да чакате повече от 4-5 минути на платформата, тъй като честотата на влаковете е впечатляващо гъста. В петък и събота вечер няколко метролинии оперират 24 часа, тоест където и да се намирате на сутринта след дискотека, можете да се приберете с метро.

Най-добрият вариант за плащане на трипа ви с ъндърграунда е с дебитна карта. Става лесно и бързо и няма да губите излишно време в опити да разгадаете схемата на машините за хартиени билети или да чакате на опашка. Само докосвате картата си на терминала при влизане в метрото (няма как да го пропуснете) и повтаряте същото при излизане. Сумата се изчислява автоматично според преминатите от вас зони и също зависи от часа.